Skjuten varg. Foto: Länstyrelsen/SCANPIX

Ja till vargjakt i Jämtland

Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på en varg i Jämtland.
Det är den så kallade Svenstaviksvargen som nu får skjutas, och det är den andra vargen på kort tid som får skjutas i länet.

Dagarna före jul fick Mittådalens sameby tillstånd till skyddsjakt på en varg som orsakat skador på rennäringen. Den vargen hade sedan i somras uppehållit sig i och kring deras åretruntmarker och Naturvårdsverket bedömde att det inte fanns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt.

Det var en varghane på mellan 35 och 40 kilo som efter två dagars jakt sköts från helikopter i närheten av Ljusnedalsbyn.

Dagens beslut gäller en varg som rör sig inom Njarke och Jijnjevaerie samebys områden där det uppges finnas omkring 2 500 renar.

Jakten är begränsad till ett område som grovt sett går i en triangel mellan Brunflo, Svenstavik och Bräcke.

Även här gör naturvårdsverket bedömningen att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Försök att skrämma bort vargen har gjorts vid ett flertal tillfällen men utan framgång. Jakten får ske fram till 31 januari.

Den varg som sköts vid jul bedömdes vara av skandinaviskt ursprung. Den varg som nu getts tillstånd att jaga vet man inte var den kommer ifrån. Trots att det inte går att veta om den kommer utifrån och därmed har högre bevarandevärde än skandinaviska vargar så säger verket ja till jakt.

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".