En del av björnforskningen bedrivs inom världsarvet Laponia, där åtta samebyar har sin verksamhet. Foto:SCANPIX

Samebyar kräver att björnforskning avslutas

Åtta samebyar i Norrbotten kräver att det skandinaviska björnprojektet avslutas inom Laponiaområdet. Forskningen stör renarna och har inget värde för rennäringen, anser samebyarna.

Det skandinaviska björnprojektet startade 1984 och finansieras av Naturvårdsverket, Svenska jägareförbundet, Världsnaturfonden, Direktoratet for naturförvaltning i Norge och Norsk institut for naturforskning.

Det huvudsakliga syftet med forskningen är att lära sig björnens beteende, ta fram den vetenskapliga grunden för björnstammens förvaltning samt att informera allmänheten.

En del av forskningen bedrivs inom världsarvet Laponia, där åtta samebyar har sin verksamhet.

Samebyarnas främsta kritik handlar om att forskarna under 25 års tid inte har tagit fram information som är av värde för de människor som bor och verkar i området, samt att renarna störs av forskarna.

- Det måste bli ett avslut på det här, säger Bertil Kielatis, ordförande i Sirges sameby.

Men forskningsledaren Jon Swenson har svårt att förstå kritiken - rennäringen har visst nytta av forskningen, som bedrivs både försiktigt och etiskt säger Swenson.

Nytt projekt om rivna renar

Dessutom har man precis startat ett projekt om hur mycket renar som björnar river.

- Jag förstår att de är intresserade av det som rör deras verksamhet. Men vi har ju precis startat ett nytt projekt och vi gör precis vad de vill, säger Jon Swenson.

Men Bertil Kielatis tycker det är märkligt att det ska dröja 25 år.

- Det är lite sent påkommet, säger Kielatis.

Samebyarna anser dock att den forskningen ska fortgå, medan all annan björnforskning i Laponia bör läggas ner. Något Jon Swenson har svårt att se.eftersom det finns andra intressen än rennäringen att ta hänsyn till, bland annat de norska och svenska finansiärerna.

Jörgen Heikki

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista