Interregprojekten kritiseras

Systemet för interregprojekten kritiseras då inte samiskan och andra minoritetsspråk lyfts fram i Interreg Nord projekten.

Erik Fankki, som själv sitter med i övervakningskommittén, anser att minoritetsspråken ska uppmärksammas och integreras både i Interreg Nord och Interreg Sápmi. Detta för att även styrgruppen för interreg Nord ska se över de samiska innovationerna.

Erik Fankki menar att det borde finnas en samisk ledamot i Interreg Nords styrgrupp och att bägge styrgrupperna ska diskutera gemensamma strategier för hur man ska göra med olika projekt, som till exempel forskarprojekt. Han säger vidare att projekten inte lyfts fram om inte en samisk representant påminner om att samerna också finns här. Interreg projekten är inte fullständiga om inte andra kulturer räknas in i projekten.

Erik Fankki menar också att sametingets styrelse borde påbörja en diskussion att Interreg nord bör ta upp samisk kultur på sin agenda. Detta för att sametinget är en viktig aktör i det samiska samhället.

Kjell Marainen

kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista