" Att vara renskötare idag, det är så mycket du måste lära dig att förhålla dig till", säger Berit-Marie Eira Jonsson.

Nytt interegprojekt med höga krav

Nu ska nya unga renskötare bli ambassadörer för sitt yrke. Ett nytt interreg projekt ska startas med syftet att stärka och utbilda ungdomar som jobbar med rennäring. Berit-Marie Eira Jonsson leder projektet.

- Tanken är att rekrytera unga, fräscha krafter till den rennäringspolitiska verkligheten.

Möten kommer att ske varannan månad under 17 månader och deltagarna måste medverka vid alla träffar och vara förberedda på hemuppgifter. Som renskötare i dag är det mycket man behöver lära sig.

- Att vara renskötare idag, det är så mycket du måste lära dig att förhålla dig till. Det räcker inte att bara ha en traditionell kompetens, Den ingår så mycket annat, särskilt att förhålla sig till alla övriga intressenter.

Höga krav på deltagarna

Kraven som ställs på deltagarna är höga. Man ska ha förutsättningar för att utveckla ledarskap, ha samhällsengagemang, vara utåtriktad och intresserad av att arbeta gränsöverskridande.

Egenskaperna är bestämda i samråd med rennäringsorganisationer. Och en styrgrup avgör vilka som får vara med.

- Vi ställer krav på att det ska vara unga som är inom renskötseln, som har känsla för kommunikation och information och som har personliga egenskaper som möjligör en framtid inom rennäringspolitiken. Men det viktigaste är att man har en reell anknytning till renskötseln.

Berit-Marie Eira är med i en statlig (norsk) institution International centre for Reindeer Husbandry. De får ofta förfrågningar från människor som vill ha föreläsningar om rennäring.

- Vi får nära nog dagligen förfrågningar om att komma runt i världen och hålla föreläsningar. Problemet är att vi har för lite folk att skicka runt.

Ungdomarna som deltar får vara förberedda på att resa runt.

- Målet är att få väl förberedda och välutbildade ambassadörer för renskötseln.

Ansökan ska han kommit in senast den 10 januari.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".