I hotet uppges samer vara målet.
TROMSÖ

Samer måltavla vid skolhot

En gymnasieskola i nordnorska Tromsö evakuerades på fredagsmorgonen sedan hot om en massaker framförts via internet.
Hotet riktades mot samer.

Hotet upptäcktes av tidningen Aftenposten i torsdags på webbplatsen 4chan där någon lagt ut ett collage med bilder på skolan, en karta, en pistol, ett svärd och en spritflaska under titeln "skolmassaker" på engelska. "Målet" förklarades i texten vara "samer".

Tidningen tipsade skolan som i sin tur kontaktade polisen. På fredagsmorgonen beslutade man att ställa in skoldagen och skicka hem samtliga elever.

-Vi har inte avslutat skoldagen för att vi tror att det finns någon fara. Vi har avslutat för att vi tror att vi skulle få en väldigt dålig skoldag med många ängsliga elever. Då tar vi hellre en ledig dag för att lugna ned oss, sade rektor Ivar Odd Störkersen till tidningen I Tromsö.

4chan är en engelskspråkig webbplats som ursprungligen skapats för diskussioner och informationsutbyte om japanska mangaserier och animefilmer.

Webbplatsen har samtidigt varit ökänd för att den också nyttjats av användare för att framföra ett flertal hot - exempelvis det hot om en skolmassaker som i fjol våras ledde till att ett gymnasium i Eskilstuna utrymdes.

En 22-åring åtalades nyligen för det hotet och riskerar maximalt fyra års fängelse för grovt falsklarm.

TT-NTB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".