Foto: Per Løchen /SCANPIX
WWF OM BJÖRNPROJEKTET

Olyckligt lägga ner björnforskningen

Världsnaturfonden anser det vore olyckligt att lägga ner björnforskningen i Laponiaområdet.
Forskningen är till stor nytta för hur björnstammen ska förvaltas säger Världsnaturfondens rovdjursexpert Tom Arnbom.

Det skandinaviska björnprojektet startade 1984 och Världsnaturfonden är en av finansiärena i Sverige, tillsammans med Naturvårdsverket.

Ett av syftena med forskningen är att ta fram den vetenskapliga grunden för björnstammens förvaltning.

- Generellt har forskningen gett mycket basfakta om biologin som hjälpt till att sköta förvaltningen av björnar. Utan den hade vi inte kunna ha den jakt vi har i dag, säger Tom Arnbom.

En del av forskningen bedrivs inom världsarvet Laponia, men åtta samebyar ifrågasätter nu forskningen kraftigt.

Samebyarnas främsta kritik handlar om att forskarna under 25 års tid inte har tagit fram information som är av värde för rennäringen.

Och nu anser samebyarna att det är dags att lägga ner all björnforskning inom Laponia som inte direkt berör rennäringen.

Men vore olyckligt tycker Tom Arnbom.

- Det vore verkligen tråkigt. Nu har jag förstått att man inlett forskning på predation mot renar och det är bra att tar reda på vilken skada björnen ställer till med, säger Arnbom.

Sameradion har även varit i kontakt med Naturvårdsverket, men de vill inte ge några kommentarer om hur de ser på Skandinaviska björnprojektet.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".