Åsa Sikku, en av två som lämnat in medborgarförslag om samisk äldreomsorg. Foto: Frida Fernqvist
Kiruna

Stort intresse för samisk äldreboende i Kiruna

Det behövs ett samiskt äldreboende i Kiruna. Det säger Åsa Sikku som har jobbat inom vården sedan 1980-talet och hon vet att behovet är stort.

Åsa Sikku har tillsammans med Marita Söderholm lämnat in ett medborgarförslag till Kiruna kommun om att öppna ett samiskt äldreboende. Dom har också skapat en facebook grupp med namnet "Samiskt äldreboende i Kiruna".

Idag, måndag tar kommunstyrelsens arbetsutskott upp medborgarförslaget på sitt möte.

 - Jag har nog börjat tänka på det här för tio år sen. Det har varit en dröm. När jag gick med i FaceBook kom jag att tänka på att här borde man skapa en grupp för att se om intresset finns. Och så gjorde jag det och redan första kvällen rasslade det in medlemmar. Nu är vi väl närmare 170 stycken, säger Åsa Sikku.

Åsa Sikku tycker att ett samiskt äldreboende borde vara en självklarhet i Kiruna.

 - Det skulle vara en självklarhet i Kiruna. För det första är det en samisk förvaltningskommun. Och för det andra är det otroligt många äldre här, som är i behov av samisk äldreomsorg, säger Åsa Sikku.

Tidigare har kommunen sagt att samisk äldreomsorg skulle kunna verka segregerande, men det håller hon inte med om.

 - En del är rädda att det ska segregera, men det är inte det det handlar om. Vi har dagis, samisk förskola och sameintegrering. Så det vore en naturlig del att även ha ett samiskt äldreboende, säger Åsa Sikku.

Det finns redan en plan för hur projektet ska se ut och Åsa Sikku tror inte att det ska behöva kosta särskilt mycket.

 - Om vi tänker att vi använder befintlig personal. Då behöver man ju bara gå ut med en intresseanmälan hos personalen och sen göra lite omändringar. Får vi inte plats på det nya ädreboendet, kanske de kommer tömma något boende. Så det behövs ju inte ett nybygge, utan det finns ju lokaler, det vet vi ju, säger Åsa Sikku.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista