Arkivbild
Jokkmokk

Kvinnlig traditionell ekologisk kunskap tillvaratas

Nu ska kvinnors renskötselkunskaper kartläggas. Ett nytt forskningsprojekt som riktar sig till kvinnor inom renskötseln har beviljats medel från kulturrådet.

Det är Ájtte Fjäll- och samemuseum har beviljats 200.000 kronor av Sametingets kulturråd till ett nytt forskningsprojekt, "Traditionell ekologisk kunskap bland kvinnor i norra Norge och Sverige om renskötselns användning".

Projektet som är tvåårigt medfinasieras av Reindriftens utvecklingsfond på norsk sida.

Berit Inga från Jokkmokk är projektledare.

 - Det här handlar om kvinnor som arbetar inom renskötseln, dom kan vara familjemedlemmar eller att dom också arbetar direkt i renskogen, säger Berit Inga.

Berit Inga säger att projektets mål är att få fram vilka kunskaper som kvinnor inom renskötseln besitter.

Några frågor man vill ha svar på är om kvinnor kan samma saker som män, eller har dom kunskaper som inte män har.

Vilka arbetsuppgifter har kvinnorna och hur är deras syn på renen. Hon berättar också att informanterna är handplockade och att dom ska var intresserade av att dela med sig av sina kunskaper. Dom ska inte ha bedrivit naturvetenskapliga studier på universitet eller högskola.

Informanterna ska heller inte ha deltagit i någon liknande undersökning.

 - Det är av stor betydelse att informanterna besitter god förmåga att förmedla kunskaper och att dom har god förankring i den sameby eller de distrikt som dom verkar i, säger Berit Inga.

Under Jokkmokks vintermarknad 2011 kommer ett seminarium genomföras tillsammans med det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra. Där kommer informanterna förmedla sina kunskaper till samiska ungdomar via berättelser, diskussionsgrupper och praktiskt arbete. Berit Inga har även en förhoppning om att materialet ska kunna användas i utbildningssyfte i framtiden.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".