DO Katri Linna. Foto: Jenny Jarnstedt.
SVERIGES SAMEPOLITIK

DO och Sametinget kritiserar regeringen

Regeringen kränker samernas rättigheter och det är bråttom att göra något åt det. Det menar Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna i en debattartikel som hon skrivit tillsammans med sametingets styrelseordförande Sara Larsson. Artikeln riktar skarp kritik mot regeringens delförslag om en framtida samepolitik.

 -- Jag liksom Sametingets styrelseordförande menar att den här promemorian inte på något sätt tillförsäkrar samerna deras rättigheter, säger Katri Linna.

Artikeln är en protest mot regeringens promemoria Vissa samepolitiska frågor och kritiken riktar sig bland annat mot att de samiska rättighetrna inte berörs samt att promemorian inte följer de internationella åtaganden som Sverige har, i frågan om skyddet för samer som urfolk.

Linna och sametingets styrelseordförande Sara Larsson skriver att de samiska språken, kulturen och näringarna är på väg att dö ut.

 -- Man kan säga att samernas situation idag med de problem som uppstår i det lokala samhället och de svårigheter man har i näringen, är ett resultat av kolonialiseringen och det faktum att svenska staten aldrig tagit tag i de problem som har uppstått som en följd av processen.

Linna menar att det finns anledning att med kraft ta tag i samernas rättigheter, annars menar hon att risken är att samernas rättigheter ytterligare urholkas.

Ökad debatt
Men trots allt finns det hopp menar Katri Linna som tror på en mer intensiv debatt om samepolitiken.

 – Det finns ju väldigt stark internationell kritik mot Sverige och det gör ju att man följer upp Sverige. Hittills har man tacklat av kritiken men jag är övertygad om att kritiken kommer växa och blossa upp till en ordentlig skamfläck. Vilket gör att jag tror att kommer bli en förändring så småningom.

Katri Linna säger vidare att vad man måste göra är att definiera samer som urfolk och sedan diskutera samers rättigheter utifrån det.

Ifrågasätter DO
Men Katri Linna möter motstånd i en annan debattartikel i SvD, av författarna Håkan Ericsson och Jacob Rennerfeldt.

De två ifrågasätter DO:s fixering vid historiska oförätter och menar att även andra har drabbats av orättvisor och diskriminering genom historien. De undrar därför varför bara samernas situation ska korrigeras.

Dessutom menar Ericsson och Rennerfeldt att samerna har vunnit på koloniseringen och skriver att: "Istället för en tillvaro som naturfolk, dömt till evig renskötsel har samerna fått ta del av frihet, jämlikhet, demokrati och ekonomsikt välstånd." 

Frida Fernqvist, SR Sameradion
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista