Inga Kemi, Siv Kemi och Duommá Kemi, aktörer i barnradioserien, Cugu. Foto: Lars-Ola Marakatt/SR Sameradion
Kiruna

Cugu - ny barnradio

Idag startade en ny barnradioserie här på sameradion, Cugu, hundvalpen, är en barnradioserie i 15 delar. Det är ett samarbete mellan SR Sameradion och UR, utbildningsradion.

Anne i serien spelas av Inga Kemi. Och hon är nöjd med produktionen.

- Det känns bra och jag hoppas att de som inte kan samiska så bra kan lära sig någonting av hur jag pratar samiska, säger Inga Kemi. 

Varje tisdagmorgon i femton veckor framåt hör du hur det går för tvillingarna Anne och Biehtár i sökandet av sin försvunna hundvalp, Cugu.

John Erling Utsi har skrivit manus till serien Cugu. Och det var enkelt menar Utsi.

 - Det var inte så svårt. I vår sagovärld och samisk mytologi och berättartradition dräller det av olika typer av varelser och väsen. Det här är nästan en introduktion till den samiska berättartraditionens olika väsen, säger John Erling Utsi.

Serien har kostat drygt 500 000 kronor att producera. Merparten av kostnaderna har gått till hemsidan där man med hjälp av den nyaste tekniken kan ta en fisketur, lära sig att räkna och spela webbmemory - allt på samiska.

 - Syftet är att det ska vara språkstimulerande. Så att samiska barn är huvudmålgruppen. Att de som inte kan språket så bra får en chans att lyssna och träna och stimulera språket, säger Birgitta Lindström på Driva produktion som producerat serien

Siv Kemi medverkar i serien.
 - Det är väl tänkt som en barnberättelse men är man vuxen och inte har samiska språket riktigt, så är det lätt att hänga med. Det är på ett barns nivå.
Hon spelar mor i serien Cugu, hon är även mor till Duommá Kemi som spelar Biehtár i serien.

Hur är det att vara skådespelare?
 
- Kul men långtråkigt ibland när man måste hålla på och stå vid mikrofonen, säger Duommá Kemi.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".