1 av 2
Regeringsrätten i Stockholm. Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
2 av 2
Foto Anders Wiklund/Scanpix
STARTSTÖD

Ny vända i domstol

Det blir ingen prövning i regeringsrätten när det gäller startstöd för unga renskötare.
Regeringsrätten anser inte att tillräckligt allvarliga förbiseenden eller misstag har gjorts när frågan har avgjorts i andra instanser.
Men frågan måste ändå ta ett nytt varv genom rättsväsendet.

Det var i augusti 2007 som renskötaren lämnade in sin ansökan om startstöd till Sametinget.

Sametinget har haft en budget för startstöd till unga renskötare på två miljoner kronor för 2007. Sammanlagt 27 ansökningar inkom och Sametinget beslutade om startstöd på 250 000 kronor för åtta renskötare 2007.

Den aktuella renskötaren i Kiruna kommun var en av dem som fick nej från sametinget.

Renskötaren anser att Sametinget har avslagit ansökan på felaktiga grunder och han anser också att hans ansökan uppfyller Sametingets riktlinjer.

Han överklagade då beslutet till länsrätten, och fick rätt.

Länsrätten anser att renskötaren uppfyller de riktlinjer som Sametinget beslutat om och rätten anser vidare att Sametinget inte kunnat motivera varför man sagt nej till ansökan.

Därför anser länsrätten att renskötaren ska ha rätt till det startstöd på maximalt 250 000 kronor som Sametinget beslutat om.

Men Sametinget var inte nöjd med länsrättens dom och vände sig då till kammarrätten med en överklagan där man gav en mer utförlig motivering till avslaget.

Bland annat pekade Sametinget på att det finns begränsat med pengar för startstöd samt att den aktuella ansökan inte kunde visa på insatser som leder till en utveckling av rennäringen.

Med anledning av detta anser kammarrätten att Sametinget kommit med nya uppgifter i målet som länsrätten måste pröva på nytt.

Därmed måste ansökan som lämnades in till Sametinget för två och ett halvt år sedan ta en ny vända i rättssystemet innan renskötaren får ett slutligt beslut om han får startstöd eller inte.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista