1 av 4
Lunchpaus på första mötet i projektet Chicks in Sápmi. Fr. v: Ylva Maria Pavval, Helena Partapuoli, Katarina Inga. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 4
Katarina Inga. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
3 av 4
Helena Partapuoli, Sametingets ungdomsråd. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
4 av 4
Margret Fjellström, sametingsledamot för Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio.

Första steget mot mentorer

I veckan hölls det första mötet för Sáminuorras mentorsprojekt för unga tjejer. Från Sametingets ungdomsråd ser man positivt på satsningen. "Det behövs", säger ungdomsrådets Helena Partapuoli.

Genom projektet Niejda - Chicks in Sápmi vill Sáminuorra starta ett mentorsprogram för att stödja unga samiska tjejer utifrån deras egna behov och visioner. Första planeringsmötet hölls i Umeå.

 – Alla människor har sin egen personliga ställning och vad man kämpar med, vad man vill och vem man är, så det behövs, säger Helena Partapuoli.

Ett exempel där tjejer behöver stöd är renskötseln, som ännu är männens värld och där kvinnor har svårt att få plats. Något som Katarina Inga själv har upplevt.

 – Man får ju brottas med det här att, "du är ju tjej" och "nä men jag gör det här istället för jag är stor och stark karl", det är ju väldigt mycket mansdominerat, säger Katarina Inga.

Sådana här mentorsprogram finns redan runt om i Sverige. Men Saminuorra upplever att det finns ett stort behov av en särkild samisk verksamhet där äldre tjejer blir mentorer för yngre.

Saminuorra bekostar uppstarten av projektet men nu ska man i projektet ansöka om särskilda pengar för att till hösten kunna sätta igång mentorsprogrammet.

Margret Fjellström är nyvald ung sametingsledamot, hon lovordar initiativet och tänker själv vara med som mentor, något hon själv har saknat.

– Det skulle varit väldigt skönt att ha en mentor som har varit med, dels i Sametinget men även när man startar upp eget rennäringsföretag som kvinna, jag hoppas kunna tillföra någonting för yngre kvinnor och jag skulle själv ha velat ha en mentor.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".