(Illustrationsbild) Foto: Reine Sundqvist, SR Norrbotten.

Nej till vindkraft upprör

Åre tackar nej till miljoner om de lägger ner planerna på en vindkraftpark på Middagsfjället. Det menar Hushållningssällskapets vd Bengt Åsengård. Men kommunen står fast vid sin inställning.

Bengt Åsengård tycker att kommunens utredning har gjorts på felaktig grund, och de förutsättningar som finns har inte beaktats. Därför menar han att utredningen borde göras om.

Åre kommun hänvisar till att Middagsfjället är ett orört naturområde.

- En vindkraftsetablering skulle störa både naturen, rennäringen och turismen, säger Harry Westermark på Åre kommun och tillägger att kommunen har utgått från miljöbalkens bestämmelser, till SR Jämtland.

Frågan om vindkraftsetablering på Middagsfjället miljöprövas just nu av Länsstyrelsen. Det är vindkraftexploatören som begärt prövningen.

 – Men även om Länsstyrelsen skulle godkänna planerna, har kommunen rätt att säga nej, säger Harry Westermark på Åre kommun. (SR Jämtland)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".