(Arkivbild) Foto: AP Photo/Dawn Villella-File/Scanpix.

Avslöjar inplantering av varg i Sverige

I början av 1970-talet inplanterades tio vargar i fjällområdet i norra Sverige. Det hävdar nu en av de som säger sig ha varit inblandad i projektet. Vargarna ska ursprungligen ha kommit från Kanada.

Nu framkommer uppgifter om att varg har inplanterats i norra Sverige. Det är Eilert Gezelius i Boden som hävdar att han varit med och planterat ut vargar i Norrbotten och Västerbotten på 1970-talet.

Eilert Gezelius säger till Norrbottens Kuriren att de var ett gäng som verkligen ville rädda vargen, och 1972 köpte de tio kanadensiska vargar via en kontakt i nordnorge.

Men uppgifterna om inplantering av varg tillbakavisas av vargforskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation.

Liberg säger till sameradion att om det hade funnits något kanadensiskt blod i de svenska vargarna så skulle de ha sett det.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".