Ryssland

Samerådet vill lämna Kola sameradio

Kola sameradio har den senaste tiden haft stora ekonomiska problem. Nu överväger huvudägaren, Samerådet, att avsäga sig ägandet av Kola Sameradio då projektpengarna tar slut i år.

Inger Anne Ärelä representerar Samerådet som vill att Kola Sameradio ska vara ekonomiskt oberoende.

 - Generalförsamlingen för Kola Sameradio beslutade 2008 att ägarskapet ska förändras för att skapa utrymme för nya finansiärer i Ryssland. Det är inte heller naturligt att Samerådet är stösta delägaren, säger Ärelä som representerar Samerådet.

Samerådet vill också att Kola Sameradio ska vara ekonomiskt oberoende och man ska nu se över radions utgifter.

Radion är ett företag och, bör därfor anpassa utgifterna till intäkterna. Och det är viktigt att Kola samiradio nu omorganiseras för att slippa den ena nödlösningen efter den andra, säger Inger Anne Ärelä.

Chefen för Kola sameradio Alexander Paul vill inte uttala sig om saken, men säger ändå att Kola Sameradio kommer att överleva.

Jonni Skoglund
jonny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".