Professorns dator med kommande ordbok på villovägar

Den nordsamiska ordboken som var planerat att komma ut i höst, kan bli försenad.
Mikael Svonni, professor i samiska språk vid universitet i Tromsö, har blivit av med sin dator.

I måndags åkte Mikael Svonni med tåg från Kiruna till Uppsala. Och det var på resan ner som datorväskan kom på villovägar.

Datorn innehöll flera månaders forskning och material som ska användas i den kommande grammatik- och ordboken i nordsamiska.

- Jag hade gjort en säkerhetskopia på allt och lagt över i ett USB-minne, men den fanns också i datorväskan, säger Mikael Svonni till tidningen NSD.

Det var när professorn skulle byta tåg i Boden som han glömde sin datorväska i kupén i tåget som fortsatte till Luleå. Och därefter är väskan spårlöst försvunnen, och nu kan professor Svonni tvingas göra om allt arbete han har lagt ned från oktober och fram till datorförlusten.

NSD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista