Sissel överlämnar blomstergåvan till Kronprinsessan som bar den sydsamiska kolten vid sametingsinvigningen 2009. Foto: Kristina Nutti/SR Sameradion
Gaaltije

Prinsesskolten urholkar Gaaltijes ekonomi

Den kolt som Kronprinsessan Victoria bar under Sametingets öppnande, 2009, blev en dyr historia för Gaaltije. Närmare 30 000 kronor kostade den sydsamiska kolten och nu hotas delar av Gaaltijes verksamhet.

Gaaltijes chef, Jerker Bexelius, har vänt sig till Sametinget för att få ersättning för koltkostnaden.
 
 - Bakgrunden är att beslutsgången kring färdigställandet var ganska oklar och innebar en kostnad som inte var planerad för oss. Med den ekonomi vi har, finns det inte möjlighet till oförutsedda kostnader egentligen. Vi vill därför utröna om valnämnden kan ta den där kostnaden, säger Bexelius.

Trots kostnaden är Jerker Bexelius glad åt att kronprinsessan Viktoria ändå bar en sydsamisk kolt under öppnandet.

 - Jo, självklart är det jättebra. Det finns många symboliska effekter av det. Ur den aspekten är det bra. Men i och med att det inte finns något formellt beslut att Gaaltije ska ta kostnaden, så ser vi nu att det vore bra om vi fick hjälp med kostnaden.

Mer än årsbudgeten
Gaaltije hade en finansiering på ungefär 50 000 förra året, kolten tog alltså upp mer än hälften av hela årets budget.

 - Ja om vi säger att vi hade en finansiering på cirka 50 000 kronor, så är det ju en ganska stor del. Så det här är ingentning vi har utrymme för överhuvudtaget.

Valnämnden har ännu inte svarat på Gaaltijes förfrågan, men om de säger nej, får det ekonomiska konsekvenser för Gaaltijes verksamhet.

 - Vad det innebär är att vi får mindre medel till annat som vi velat göra. När de säger att Gaaltije ska vara en motor för den sydsamiska näringsutvecklingen och när man frågar oss om små insatser, då är det ju sånt vi tvingas säga nej till tyvärr, säger Jerker Bexelius.

Kan inte svara
Nya ordföranden i sametingets valnämnd, Mikael Nilsson, vill inte uttala sig eftersom han inte sett Gaaltjes skrivelse ännu.
Och vi har inte nått valnämndens förre ordförande, Börje Allas, för en kommentar.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".