Höör

Samarbete avbryts

Skånes djurpark i Höör avbryter samarbetet med föreningen Samer i syd. Anledningen är att sameföreningen inte kan ställa upp på djurparkens krav om ökade öppettider för samevistet.

Samer i syd har samarbetat med Skånes djurpark i Höör sedan 2002 och 2006 invigdes en skogssamisk timmerkåta i djurparken, där sameföreningen på idéell basis har haft aktiviteter för besökarna.

Djurparken ville att sameföreningen öka sin bemanning i samevistet till varje helg och under högsäsong till varje dag.

Men det här anser sameföreningen vara en omöjlig uppgift - och då meddelade djurparken att de inte längre är intresserat av sameföreningens insatser.

- Vi vill höja servicenivån och tillgängligheten. Som besökare ska man ha få samma sak när man kommer hit. Sameföreningen har inte möjlighet att ha öppet med den volym som vill ha, säger Camilla Jönsson, djurparkschef.

Sameföreningens ordförande Majvor Massa Eriksson är besviken.

- Det är förfärligt, sorgligt och skamligt. Vi har lockats in i det här samarbetet med djurparken och gett all vår idéela tid på detta, säger Majvor Massa Eriksson.

Majvor Massa Eriksson menar att vistet har varit viktigt för sameföreningens medlemmar också, speciellt i samband med samernas nationaldag och FN:s urfolksdag.

- Det har betytt mycket för att kunna träffa samer och andra urfolk, säger Majvor Massa Eriksson.

Sameföreningen har nu tömt kåtan - men djurparken har för avsikt att driva samevistet vidare på egen hand med utökade öppettider.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".