RENBETESVISTEN I NORDMALING

Hoppfulla inför HD-prövning

Idag lämnar samebyarna in sitt yttrande till Högsta Domstolen i nordmalingsmålet. Samebyarna hoppas på en svensk Selbudom.

Efter en överklagan från markägarna beslutade HD i april 2009 att ta upp nordmalingsmålet till prövning. Idag landar samebyarnas yttrande inför prövningen på HD:s bord.

I den 53 sidor långa skrivelsen ger samebyarna via sina ombud sin syn på markägarnas överklagan.

Hovrätten har tidigare i sin dom meddelat att samebyarna har vinterbetesrätt i nordmalingsområdet. Samebyarna skriver i sitt yttrande att man anser att hovrätten gjort en korrekt bedömning i sak och att bevisningen har bedömts på ett bra sätt.

Selbusak
Samebyarna är hoppfulla inför HD:s prövning och menar att nordmalingstvisten kan bli en svensk Selbusak.

I Selbumålet i Norge vann två renbetesdistrikt mot 200 markägare i Högsta domstolen och domen har sen blivit vägledande för sådana här tvister.

Skillnaden i Norge var att det var markägarna som var tvungna att bevisa att det inte fanns renbetesrätt. I Sverige har bevisbördan i samtliga tvister hittills alltid legat på samebyarna.

Bakgrund
Nordmalingstvisten inleddes då hundratalet markägare stämde de tre samebyarna Vapsten, Ubmeje Tjaelddie och Ran. Markägarna ifrågasatte samebyarnas rätt till vinterbete på privata marker. Samebyarna har vunnit i både tingsrätten och hovrätten, nu ska saken prövas i Högsta Domstolen. Samebyarna har lämnat sitt svar på markägarnas överklagan och huvudförhandling i HD beräknas enligt bedömare ske till hösten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".