SPRÅKAMBASSADÖR

Arvidsjaur prioriterar umesamiskan

Kunskaper i umesamiska är ett krav när Arvidsjaurs kommun ska anställa en språkambassadör. "Vi hoppas att vi får en umesamisk pedagog", säger kommunens utredare.

Arvidsjaur är en av de 13 nya samiska förvaltningskommunerna och den första som nu går ut och söker en samisk språkambassadör. Idén kom från början från samer i området.

 – Vi har haft en bra dialog med dem och de har fått beskriva sin förväntningar och sina önskemål på hur vi ska stärka språket, säger kommunens utredare Shara Boström.

Arbetsuppgifterna gäller samtliga kommunens verksamheter, som förskola, skola, äldreomsorg och kultur. Personen ska exmpelvis anordna aktiviteter för äldreomsorgen och utbilda personal i samiska. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Att ha dokumenterade kunskaper i umesamiska är ett av kraven och att kunna övriga samiska språk är meriterande.

 – Eftersom vi har umesamiskan som den historiska varieteten så har vi sagt att det är prioriterat. Däremot är kunskap i andra varieteter en merit, så vi hoppas att vi får en umesamisk pedagog, men vet ju inte om den kompetensen finns.

Enligt kommunens önskemål ska den som anställs också ha ett brett nätverk inom den samiska världen, att man vet vem man ska kontakta och att man är van vid att vara projektledare. Arvidsjaurs kommun har ett långsiktigt mål med den nya tjänsten.

 – Att man kan vara stolt och känna att som same i Arvidsjaur är man prioriterad från kommunens sida och att det är något naturligt att kunna ha en samisk tråd i den kommunala verksamheten, säger Shara Boström.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".