(Illustrationsbild) Foto: AP Photo/Ganbat Namjilsangarav
PROVBORRNING

Uran oroar Ran

Provborrningar efter uran har startat i Sorsele, runt sjön Duobblon. Det oroar Rans sameby som har en av sina sista orörda betesmarker i det området.

 – Det tycker vi inte om, för vi vill inte att det ska bli tal om någon gruvdrift. Det är ju nästan den enda orörda marken vi har i våra renbetesmarker.

Det säger Rans ordförande Per-Mikael Jonsson om provborrningarna efter uran som påbörjats inom samebyns område.

Men samtidigt menar Jonsson att en provborrning inte ska medföra några större markförstörelser. Det är enligt Jonsson också anledningen till att bergsstaten och länsstyrelsen medger provborrning.

 – De kan ju inte ens stoppa prospekteringsprovborrning i Vindelfjällens naturreservat.

Just nu finns det inga renar i området, huvuddelen av renhjorden är flyttad. Samebyn har också blivit lovad att borrningarna inte ska leda till någon markförstörelse. Men ändå är samebyn emot det eftersom risken för gruvetablering ökar och det skulle ställa till problem enligt Jonsson.

 – Om det skulle bli en gruva skulle det få oerhörda konsekvenser och det är vi inte alls för på något vis.

Folke Söderström från Mawson som utför borrningarna kan inte svara på om det kommer att bli en urangruva i framtiden. Men för närvarande finns det inget som tyder på det. Just nu har bolaget ett treårigt undersökningstillstånd och det är en lång process innan man kan svara på om det skulle vara lönsamt med en gruva eller inte.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".