1 av 2
Lars Jonas Johansson och dottern vid en kalv som dödats av rovdjur för bara några dagar sedan. Foto: Privat.
2 av 2
Anneli Kråik ute bland renarna. Foto: Jan Stenmark.
ROVDJURSSKADOR

Får ej rovdjursersättning - "diskriminerande"

Att rovdjursersättningarna betalas ut till samebyn skapar problem för enskilda renägare att få ersättning för rovdjursskador. I Tärnaby har rovdjuren dödat flera renar för Anneli Kråik och hennes familj, men de får ingen ersättning.

 – Det är diskriminering av samiska renägare att ersättning för förlorad egendom ska överlåtas till ett företagskooperativ och vad de anser att man har rätt till, säger Anneli Kråik.

Anneli Kråik och hennes sambo Lars-Jonas Johansson är i konflikt med Vapstens sameby och är inte godkänd som medlemmar i samebyn. Det innebär att rovdjursersättningen som går direkt till samebyn inte kommer dem till godo.

 – Om Sametinget inte betalar ersättning direkt till oss så kan jag inte förstå hur vi ska få ersättning för våra rovdjursrivna renar.

Rovdjursersättningen betalas av Sametinget till samebyarna, som därefter fördelar ersättningen inom samebyn. Om man inte är medlem i en sameby så blir man utan ersättning.

 – Det är sällan man pratar om de människor som är renägare, som inte omfattas av samebyns gemenskap, vi har absolut inga möjligheter att få ersättning.

Anneli Kråik är främst kritisk mot systemet och sametinget, hon menar att man som samisk renägare inte ska drabbas och bli utan ersättning för förlorad egendom.

 – Är det så, så måste man förändra lagstiftningen.

Sameradion har inte lyckats nå Sametingets styrelseordförande Sara Larsson för en kommentar.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".