Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
SSRs förbundsdirektör Anders Blom och dess ordförande Jörgen Jonsson. Foto: A-M Ahlén.
2 av 2
Andreas Carlgren, miljöminister. Foto: Victor Brott
VARG

Välkomnar vargpolitiken

Regeringen vill förbereda importav vargar till Sverige. Samernas Riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson välkomnar den nya vargpolitiken.

I går meddelade miljöminister Andreas Carlgren att Sverige nu börjar förbereda sig för att importera vargar österifrån. Myndigheterna har fått i uppdrag att utreda hur detta ska göra rent praktiskt och ministern betonar också att den lokala förankringen är viktig.

Ordföranden för Svenska samernas riksförbund, Jörgen Jonsson, välkomnar den nya vargpolitiken. Jonsson menar att den största påverkan på rennäringen är hur mycket varg det finns.

 – Ju mer varg det är utanför renskötselområdet ju större risk är det att det vandrar in varg, så jag tycker det är bättre med liten vargstam med bra genetik.

Den svenska vargstammen är inavlad och behöver därför nytt blod. Genetiken ska nu förbättras genom att tjugo vargar österifrån ska tillföras den svensk-norska vargstammen. Antingen ska östligt invandrade vargar i norra Sverige flyttas till södra Sverige eller så ska vargar helt enkelt importeras österifrån.

Men för att få olika organisationer att gå med på detta så införde regeringen den omdiskuterade licensjakten på varg, som nyligen genomförts med närmare 30 skjutna vargar.

 – Det är nödvändigt att jakten kommer först, därför att jag har respekt för att människor kommer inte att acceptera att varg och nya vargar kommer till deras bygder om de inte också vet att vi har kontroll på vargstammens tillväxt.

Licensjakten på varg har blivit hårt kritiserad och närmast lett till en folkstorm mot regeringskansliet. Både forskare och naturvårdsorganisationer befarar att vargstammen på drygt 200 djur inte tål jakten och flera organisationer har anmält jakten till EU-kommissionen.

Men jakten har ett brett stöd på landsbygden och Jörgen Jonsson menar att jakten lättar på rennäringens rovdjurstryck.

 – Naturligtvis, ju mindre varg du har inom landet ju mindre konfrontation blir det ju med rennäringen, det är logiskt.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".