JOKKMOKK

Klimatet engagerar ungdomar

Tredje året i rad anordnas Jokkmokk Winter Conference. Och i år är temat "Klimatförändringar i det arktiska området". Omkring 200 personer deltar, de flesta ungdomar från universiteten i Barentsområdet. Klimatfrågan engagerar ungdomar, men forskare skulle gärna se att ännu fler intresserar sig i naturvetenskap.

Mattias Harr, från ungdomsorganisation Sáminuorra, en av deltagarna på konferensen tycker det är en viktig konferens.

– Det är viktigt att medvetandegöra folk och ungdomar speciellt. Det är viktigt för oss vi som är från Sáminuorra att vi är här och lär oss och kan försöka sprida kunskap till våra medlemmar, säger Mattias Harr.

Christer Jonasson är professor och biträdande chef på forskningsstationen i Abisko. Han tycker att det är viktigt, dels att sprida forskningsresultaten som man kommit fram till i de olika arktiska länderna, men också locka ungdomar och studenter till vidarestudier och forskning i klimatfrågor.

– Vi deltar ofta i sådana här sammanhang. Studenter idag som tycker om att läsa naturvetenskap är ungefär som vitryggade hackspettar i antal. Så om jag kan engagera någon student att ta sig an den här typen av studier så skulle det betyda mycket för oss, säger Christer Jonasson.

Trots att klimatförändringarna kan kännas skrämmande så vill Mattias Harr, ung same, se positivt på att bromsa den globala uppvärmningen.

– Jag tror det är viktigt att man inte låter sig nedslås, att man försöker tänka positivt, hur klyschigt det än låter. Vi måste försöka anpassa oss på något vis, säger Mattias Harr Det är betydligt enklare om man inte går omkring och är deprimerad över det här, utan försöker se framåt. 

Initiativtagare till ungdomskonferensen är Jokkmokks kommun i samarbete med bland andra universiteten i Barentsområdet och länsstyrelsen i Norrbotten. 

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista