Jokkmokk

Slöjdvernissage på Samernas utbildningscentrum

Nytänkande och traditionell slöjd, möttes i årets elevutställning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Besökarna var imponerande över alstren som visades igår på vernissagen.

 - Jag tycker det är väldigt spännande med de här ungdomarna som vågar ta ut svängarna och göra sådan här crossover slöjd. Jag tror att det kan skapa en nyfikenhet för det samiska och därmed bli en dörröppnare att föra ut kunskap, säger Annika Rydman som besökte vernissagen.

Susanna Rikku var en av årets elever som ställde ut. Hon var nöjd med utställningen som hon och hennes klasskamrater hade jobbat hårt inför.

– Det släpper nästan en sten från bröstet, säger Susanna Rikku.

Du fick ord om dig att du är en duktig väverska 

– Det ska inte jag svara på. Jag hoppas att alla går runt och tittar på mina alster och sen får de ju en egen uppfattning.  Att väva är något som kommer väldigt naturligt för mig och jag tycker det är jättekul, säger Susanna Rikku.

 

Karin Vannar, en annan av besökarna som lät sig imponeras av elevarbetena på samernas utbildningscentrum.

– Jag tycker det är väldigt fina alster. Jag har en systerdotter som är här och det är spännande att se vad hon har pysslat med alla kvällar hon varit på skolan, säger Karin Vannar.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista