Utfodring av renar.

Katastrofbete

De 15 samebyar som sökt om katastrofstöd för vintern har ännu inte fått svar. Men läget är dåligt och värst är det runt Älvsbyn, där samebyn Luokta Mavas brukar ha sina renar, säger Sören Långberg i Sametingets betesinventeringsgrupp.

- Det finns ju vissa områden som har is i kombination med grov snö som är fastfrusen i marken. I den norra delen, upp mot Älvsbyn var det riktigt besvärligt bete, säger Sören Långberg.

Thomas Juuso är renskötare i Luokta Mavas och tillhör den södra sidan. Nu har de renarna i Stenudden, där betet än så länge räcker, även om det är begränsat. Thomas Juuso befarar att betet kommer vara helt slut i mars och då tvingas dom flytta renarna upp till fjälls.

- De senaste åren har det onormala blivit normalt, vi har inte varit vid Älvsbyn på fem år nu. Utan vi har varit uppe i fjälls och i de här skogarna högst upp. Det är psykiskt påfrestande varje höst att se hur det regnar och fryser och blir dåligt. Man får ta varje vinter och se var man hamnar, säger Juuso.

Sametingets tjänstemän säger att pengarna i främjandeanslaget inte räcker till katastrofersättningar till samebyarna, därför har de ansökt om extra medel hos regeringen. Magnus Kindbom på Jordbruksdepartementet säger att de väntar på kompletterande uppgifter från Sametinget innan de kan ta något beslut.

Karl Henrik Kuhmunen är också renskötare i Luokta Mavas. Han säger att även om byn inte beviljas utfodringsstöd så måste de ta sig råd.

- Renen går i första hand. Man måste ta sig råd om man så går back. Man får väl ta banklån och se hur det går. Kanske blir det bättre år framöver, säger Kuhmunen.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".