Högsta renköttpriset någonsin

Priset på renkött är just nu det högsta hittills. Orsaken är att renslakten minskat kraftigt. "Rovdjuren är sannolikt den största förklaringen", säger Lars-Ove Jonsson, Sametingets näringslivschef.

Den senaste slaktsäsongen (2008/2009) slaktades drygt 54 000 renar. Två säsonger tidigare var siffran drygt 71 000 renar.

-Risken är att slakten fortsätter minska den här säsongen. Vi har ännu inte sett några tecken på att den skulle öka. Rovdjurstrycket är ju detsamma som tidigare, säger Lars-Ove Jonsson.

I takt med att mängden ren minskat på marknaden har priset stigit.

Det pris renägarna fick för sina djur vid slakt var i snitt drygt 51 kronor per kilo den senaste slaktsäsongen. För två säsonger sedan var priset 34 kronor per kilo.

-Nu ligger priset stabilt högt, och efterfrågan på renkött är stark och stabil. Det finns potential på ökad efterfrågan, men rovdjuren sätter stopp för det, säger Tommy Innala, vd för Polarica, Sveriges största grossist när det gäller renkött.

Företaget har 85 årsanställda i Sverige, varav hälften är sysselsatta med renprodukter.

-Vi fick säga upp åtta anställda för ett par år sedan när tillgången på ren minskade. Men nu kämpar vi på för att behålla de vi har kvar, säger Tommy Innala.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista