Unga belönades

I samband med marknadsinvigningen så fick tre ungdomar stipendier för att de visat prov på skicklighet och begåvning inom samisk slöjd-, språk- och matkultur.

Stipendiet för utveckling och bevarande av den samiska matkulturen, fick Kristoffer Åström för sitt arbete med att föra den samiska kokkonsten vidare.

Ole Magnus Utsi erhöll 2010 års slöjdstipendium och Marie Persson belönades för sitt arbete med att bevara och utveckla det samiska språket.

Det var Jokkmokks Korv & Rökeri tillsammans med Ridderheims & Falbygdens som delade ut stipendierna. Tanken är att stimulera och belöna nytänkande, kreativitet och genuint intresse som driver utvecklingen av samiska kulturen framåt. Stipendierna var om 10.000 kronor vardera och till förmån för unga.

Juryn som utsett årets stipendiater har varit den samma som föregående år: Henrik Blind, ordförande Kultur och Fritidsnämnden Greta Huuva, egen företagare inom samisk mat Mikael Pirak, slöjdlärare Ewa Christina Blind, språklärare

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".