DO Katri Linna. Foto: Jenny Jarnstedt.
KROKOM VS DO

Oberoende observatör bevakar rättegång

Internationella juristkommissionen med säte i Genève ska granska en rättegång mellan Diskrimineringsombudsmannen och Krokoms kommun.

-Det är första gången som juristkommissionen utsett en oberoende observatör vid en rättegång som hålls i Sverige, säger Stellan Gärde, ordförande för kommissionens svenska avdelning.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har stämt Krokoms kommun och kräver ett skadestånd på totalt 2,8 miljoner kronor.

DO anser att Krokom förvägrat Jovnevaerie sameby dess rättigheter då kommunen inte låtit byn yttra sig i bygglovsärenden som har direkt påverkan på samernas betesmarker.

-Vad vi kan förstå så har det skett systematiskt. Myndigheterna inte lever upp till vad som krävs, och man tycks inte behandla samerna som den ursprungsbefolkning de är, säger Stellan Gärde.

Rättegången inleds den 22 februari och då finns kommissionens observatör advokat Percy Bratt på plats i Östersunds tingsrätt. Observatörens granskning kommer att resultera i en rapport som skickas till Internationella juristkommissionens huvudkontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".