Kvinnor för fred arrangerade en demonstration för fred i Kiruna på tisdagen. Foto: Frida Fernqvist

Kvinnor mot Nato-övningar i Sápmi

Cold Responses militärövningar på svensk mark möter motstånd. Igår hölls en demonstration på kupoltorget i Kiruna. Arrangörer var Kvinnor för fred.

Gun-Britt Mäkitalo är med i Kvinnor för fred och hon är en av de som tagit initiativet till mötet.

 - Vi är emot att de har sålt ut vårt län till internationella militärövningar. Då började vi protestera när vi märkte vad som höll på att hända, säger Gun-Britt Mäkitalo.

Siv Holma, vänsterpartist och rikdsdagsledamot höll tal på torget.

 - Kirunabor, ska vi stillatigande se på hur alliansregeringen smygansluter sverige till Nato? Den borgerliga regeringen har gett klarteckan, och Norden består av Norge, Sverige, Finland och Island, och så vill man införliva de balitska staterna. Men ingen kan övertyga mig om att Norden består av 14 nationer. Stoppa smyganslutningen till Nato, sa Siv Holma.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".