Minoritetsorganisation underkänner hälsorapport från FHI

Folkhälsoinstitutets rapport om tornedalingars hälsa sprider bara fördomar. Det anser Tornedalingarnas minoritetsorganisation STR-T som helt underkänner den rapport som gjorts om minoriteternas hälsa.

Folkhälsoinstitutet har gjort en rapport om de fem inhemska minoritetsgruppernas hälsa, förutom tornedalingarnas oxå samernas, romernas, judarnas och svergiefinnarnas.

För tornedalingarnas del har man inte någon ny undersökning utan har tagit ut delar från en gammal folkhälsoenkät från malmfälts och tornedalskommunerna. Utifrån det har man kommit fram till att tornedalingar har sämre hälsa än befolkningen i övrigt, att tornedalskvinnor använder mer hasch än svenskor i gemen, att tornedalingar är mer ekonomiskt utsatta och att tornedalskvinnor utsätts för mer våld och diskriminering än andra.

Bertil Isaksson/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".