Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RUVHTEN SIJTE

Sametinget oenigt med Ruvhten om stadgarna

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 04.57

Sametinget tar frågan om medlemskap i Ruvhten sijte till kammarrätten.
Sametinget anser att Ruvhten sijte genom sina stadgar försöker utesluta enskilda medlemmar ur samebyn - något som Sametinget anser strider mot principerna om likhet inför lagen.

Den aktuella processen handlar om de nya stadgar som samebyns årstämma för snart fyra år sedan beslutade om.

Enligt de nya stadgarna måste renskötsel bedrivas i särskilda driftsenheter - all renskötsel utanför driftsenheterna tar samebyn ut en särskild avgift för.

Samebyn vill också införa stadgar om att renskötande medlemmar som inte utför gemensamma arbetsuppgifter inom samebyn antingen kan ersättas av en annan person eller vid grövre fall, helt enkelt uteslutas som renskötande medlem och kraftigt minska sitt reninnehav.

Vidare vill samebyn införa en stadga om att byastämman ska kunna besluta om en person har tillräckligt med kunskap för att ta över renskötseln inom en familj.

Det är en mångårig konflikt inom Ruvhten sijte som ligger till grund för den här rättsprocessen.

Samebyn är uppdelad i två läger där medlemmarna med röstmajoritet i samebyn bland annat anklagar flera medlemmar inom samebyns minoritet för att inte utföra gemensamma arbetsuppgifter i samebyn.

Majoritetsgruppen har också beslutat att flera medlemmar inom samebyns minoritet ska slakta ut i princip hela sitt renantal.

Sametinget som numera är ansvarig myndighet för frågor som rör samebystadgar och medlemsskap har beslutat att inte godkänna samebyns stadgar.

Sametinget anser att stadgarna gör det möjligt för majoriteten att sparka ut enskilda medlemmar på ett sätt som strider mot likhetsprincipen inför lagen.

Sametinget anser också att flera andra stadgar står i strid mot rennäringslagen. Men samebyn har överklagat och vunnit i länsrätten.

Därför vill sametinget nu att kammarrätten prövar frågan.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".