Arkivbild. Foto: AP Photo/Dawn Villella-File/Scanpix.
Jordbruksverket

20 miljoner för att hålla vargen borta

Jordbruksverket fördelar nu 20 miljoner kronor till djurägare för att sätta upp stängsel som ska hålla rovdjur borta från djuren. Mest pengar går till län med mycket varg och där flest djurangrepp väntas.

Västra Götaland, Värmland och Dalarna får mest pengar. Främst är det fårbesättningar som ska skyddas mot rovdjursangrepp. Genom att sätta upp stängsel ska får och boskap kunna gå på bete även i rovdjurstäta områden.

Förr var det Naturvårdsverket som fördelade bidrag till stängsel mot rovdjur från det så kallade viltskadeanslaget. Men nu ingår det i det så kallade landsbygdsprogrammet som finansieras av EU-pengar och fördelas av Jordbruksverket till länsstyrelserna i län där det finns varg, björn och lodjur.

Därmed träder också vissa regeländringar in. Exempelvis kan ersättning bara sökas för stängsel som sätts upp kring betesmark och betesvall. Stängsel kring annan mark ska däremot i fortsättningen också komma från viltskadeanslaget men hanteras av länsstyrelserna.

I län där varg bara förekommer sporadiskt kommer ersättning till permanenta stängsel inte att betalas ut. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".