Samisk marknad fyller tio

Den samiska marknaden Orrestaare i Örnsköldsvik firar i år tioårsjubileum och det görs med en hel vecka med samiska arrangemang. Marknaden går inte att jämföra med den i Jokkmokk men även till Örnsköldsvik kommer det besökare från andra delar av Norrland, som till exempel Jämtland.
– Vi hoppas att vi kan fortsätta utöka marknaden med något nytt arrangemang. Vi ska fira det vi kan fira, säger Birgitta Ricklund från Västernorrlands sameförening, en av dem som står bakom arrangemanget.

För tio år sedan när startskottet gick för den samiska marknaden hade den här typen av marknad inte funnits i Örnsköldsvik på ungefär 60 år. Marknaden brukar vara välbesökt och intresset för årets marknad är större än någonsin.
– Många säger att de tänker komma nu eftersom det är tioårsjubileum, säger Birgitta Ricklund till SR Västernorrland.

Och den här typen av arrangemang är viktiga för samerna säger hon.
– Det är väldigt viktigt att föra fram Sveriges urfolk, visa och berätta. Där finns det mycket att hämta för människor i det här området, säger Birgitta Ricklund.

Västernorrlands sameförening samarbetar under veckan med bland annat kyrkan, museet och biblioteket. Under veckan kommer bland annat Christer Westerdahl att föreläsa om sydsamer och det blir en jojkafton med Christer Stoor.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".