Bror Saitton
Samefonden

Samefonden prioriterar stängsel

Samefonden har beslutat att prioritera reparation av samebyavskiljande stängsel. Därför ansöker dom hos regeringen att få använda 3 miljoner kronor av samefondens pengar.

Renstängslen i Sverige är dåligt skick och behöver repareras. Samefonden har därför sökt tre miljoner kronor extra från regeringen. Samefondstyrelsens ordförande Bror Saitton säger att det här är en av de viktigaste frågorna för rennäringen och att det är bråttom.

- Den stora frågan var den situation som samebyarna är i när det gäller deras anläggningar. I första hand de omfattande stängsel mellan samebyarna. Mer omfattande reparationer behövs, om de inte ska förfalla, för då uppstår problem, säger Samefondens ordförande Bror Saitton.

Viktigt med reparation
Bror Saitton säger att det kommer bli omöjligt att bedriva renskötsel som man gör idag om inte reparation av stängslen genomförs, och det gäller i samtliga byar.

Det skulle behövas över 5 miljoner kronor, men Samefonden har beslutat om lite drygt 2.5 miljoner kronor.

8,2 miljoner kronor har Samefonden fått använda sammanlagt för i år, men har begärt från regeringen att få disponera ytterligare 3 miljoner kronor. Bror Saitton är rädd för vad som kan hända annars med just frågan om reparation av stängslen.

- Det är en omfattande fråga, säkert den viktigaste frågan för renskötsel som helhet. Nu är man i en krissituation, säger Bror Saitton.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".