Umeå

Stort intresse för VindRen

Idag startade det första seminariet i VindRen projektet, där man ska utreda hur rennäring och vindkraft ska kunna finnas inom samma marker. På det första seminariet var ämnet samråd.

På folkets hus i Umeå samlades det under torsdagen över hundra personer - från samebyar, vindkraftsföretag och myndigheter. Arrangörerna sa också inledningsvis att det här stora intresset visar hur viktiga de här frågorna är.

I Sverige finns nationella mål för en utbyggnad av vindkkraften och många av företagen ser stora möjligheter i fjällen där vindförhållandena bedöms vara tillräckligt bra.

Men vindkraftsutbyggnad påverkar rennäringen och därför har svenska energimyndigheten finasierat det här projektet VindRen för att utreda hur man på bästa sätt ska kunna få rennäring och vindbruk att samexistera.

Tema samråd

På det här första seminariet av tre - är temat samråd - det vill säga hur kontakter och kommunikation ska ske mellan vindkraftsföretagen och samebyarna.

Samebyföreträdarna sammanfattade innan mötet att det råder en stor osäkerhet om vad vindkraftsexploateringar innebär för rennäringen - och det finns också en rädsla över att man inte kommer att kunna påverka kommande vindkraftsparker, både vad gäller storlek och placering.

En av samebyföreträdarna sa att det viktigaste är att samebyn får vara med från början när vindkraftsutbyggnad planeras - och det är också vad VindRen projektet skriver i ett utkast gällande samråd mellan rennäring och vindkraftsbolagen.

Thomas Sarri

thomas.sarri@sameradion.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: