Vindsnurror utanför Kiruna
Umeå

Samebyar vill påverka vindkraftsutbyggnaden

Vindkraft är ett bra alternativ, under förutsättning att samebyarna får vara med och påverka var vindsnurrorna ska byggas. Det menar samebyföreträdare som just nu deltar på ett seminarium i Umeå.

En av dom är Tomas Nejne från Vilhelmina Södra sameby och han säger att dom har områden där de accepterar vindkraften, men exploatörerna tycker inte att områdena är tillräckligt bra ur vindförhållandena.

Sedan 2009 pågår projektet VindRen, ett samarbete mellan Samernas Riksförbund och branschorganisationen Svensk Vindenergi. Syftet är att hitta lösningar för hur fler vindkraftsparker ska kunna byggas i renskötselområdet, utan att förhindra rennäringen.

På det första seminariet som pågår i Umeå nu så har det samlats över hundra deltagare från samebyar, vindkraftsföretag och myndigheter.

Riktlinjer för samråd
VindRen har där presenterat ett förslag på riktlinjer för samråd, som bland annat lägger vikt vid att parterna har kunskap om varandras verksamheter och att samebyarna ska vara med redan från början då vindkraftsutbyggnad planeras.

Något som välkomnas av Ingemar Blind från Girjas sameby.

- Jag tror att regler för samråd är ett måste om vi ska släppa till mark för vindkraft.

Inom Vilhelmina södra sameby är just nu sju områden aktuella för vindkraft. Tomas Nejne som tillhör samebyn säger att trycket är stort och han hade helst sett att vindkraften istället byggdes ut i områden där elen förbrukas, vid kusten.

Men samtidigt menar Nejne att även rennäringen måste dra sitt strå till stacken för att klara de svenska miljömålen med fler vindkraftverk.

- Vi måste ju acceptera och ge vårat bidrag till att klara miljömålen, men det finns en gräns för hur mycket en sameby tål, men det är ingen som lyssnar på samebyn, säger Tomas Nejne, Vilhelmina Södra sameby.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista