ORRESTAARE/ÖRNSKÖLDSVIK

Orrestaare samiska marknad tio år

Orrestaare samiska marknad i Örnsköldsvik firar tio år i år. Och då har Västernorrlands sameförening - Noerthenaestie slagit till med jubileum i en hel vecka. Sonja Larsson från Köpmanholmen gläds åt att under sameveckan kunna visa upp den samiska kulturen i området.

- Eftersom jag är född i Örnsköldsviks kommun så tycker jag det är roligt att göra det just här, säger Sonja Larsson.

I söndags invigdes den samiska veckan med gudstjänst i Örnsköldsviks kyrka och sedan har det varit arrangemang på kvällstid under hela veckan. Olika föreläsningar och berättarafton och nu ikväll är det jojkafton med Krister Stoor.

Men den samiska veckan verkar inte ha nått öviksborna - så här lät det på stan:

- Nej det har jag ingen aning om.

- Något känner jag till, jag har hört att det är något om samerna, men vet inte riktigt vad.

Vad känner du till om samerna i örnsköldsviksområdet annars?

- Inte mycket, tyvärr...

På Örnsköldsviks museum har man öppnat en samisk kulturutställning och även en utställning med den samiske konstnären Jonas Larsson som var verksam från början av nittonhundratalet. Å museiintendenten Maggis Frisk tycker det är viktigt att visa att Övik är ett samiskt område.

- Det är bra att det lyfts fram. Vi är dåliga på att känna til latt vi har lappskattelanden. Hela vår kommun har används av samerna i flera tusen år.

I nio år på raken har Noerthenaestie sameförening arrangerat samisk marknad på torget i Orrestaare - i år är det alltså tioårsjubileum och marknaden hålls i morron som vanligt.

Birgitta Ricklund från Noerthenaestie sameförening håller i trådarna för den samiska veckan.

- Alla är så intresserade av att komma. De vill sitta i tältkåtan och vi luktar rök flera dagar efteråt.. Men det är livet, det är jätteskönt, säger Birgitta Ricklund.

Thomas Sarri

thomas.sarri@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: