Härjedalen

Besked om betesmark uppskjutet

På måndag skulle samebyarna i Härjedalen ha gett besked om dom vill eller inte vill betala för att arrendera betesmark av dom privata markägarna. Beskedet är nu skjutet framåt till den första mars. Om dom säger ja så innebär det att arrendena ska gälla all privat mark i Härjedalen, det står klart sen jordbruksverket nu gett samebyarna besked på den punkten.

Samebyarna tycker att det bara borde gälla dem som omfattas av domen 1996. Dom berörda samebyarna hade alltså frågat jordbruksverket om det är rimligt att alla markägare ska erbjudas arrende

Jordbruksverkets Medlingsgrupp är mycket tydlig i sitt svar till samebyarna, avtalen ska erbjudas alla privata markägare annars är det ingen idé att försöka få till stånd några avtal.

Markägarnas villkor för en månad sen var bland annat att avtalen ska gälla all privat mark. Markägarna sänkte då också priset till tre kronor per hektar och år. Medlingsgruppen tycker alltså att markägarna har principiellt rätt.

Men också för att betesmarken ska vara praktiskt användbar och sammanhållen över stora områden.

- Vi har en positiv syn på att få till ett avtal, säger samebyarnas förhandlare Anders Kråik.

Markägarnas ordförande Lennart Ohlsson tolkar det faktum att man inte sagt nej, som en god möjlighet att samebyarna kommer att säga ja.

Britt-Inger Hellström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista