Saneskolstyrelsen drar in tjänsten som läromedelskonsulent, men det kommer inte påverka produktionen av böcker, säger sameskolchefen Britt-Allas Labba. Foto: Scanpix
Sameskolstyrelsen

Sameskolchefen - Det blir inte stopp på läromedelsproduktionen

Det blir inte stopp för läromedelsproduktion bara för att Sameskolstyrelsen nu drar in tjänsten som läromedelskonsulent. Det säger sameskolchefen Britt Allas Labba.

- Vår verksamhet bedrivs med offentliga medel och vi kan inte räkna med att skattemedel hela tiden kan tillföras i ökad omfattning utan vi måste hela tiden rannsaka oss själva ocvh se hur vi kan få ut det mesta möjliga av de pengar vi har. Kanske får vi ut mer av pengarna om vi inte har en tillsvidareanställd konsulent. Arbetsuppgifterna kommer att finnas men inte genom en läromedelskonsulent.

Britt Allas Labba är chef över 60-talet anställda på fem sameskolor med en sammanlag budget på 60 miljoner kronor. Efter en rektorsutvärdering som blev klar förra året konstaterades att heltidsrektorer måste anställas för att verksamheten ska fungera. Och från i år har varje sameskola sin egen heltidsanställda rektor, med undantag för tärnaby.

Det här är en av orsakerna till att man nu prioriterar bort en 25-procentig tjänst som läromedelskonsulent.

Hur ska ni främja läromedelsproduktionen?

- Det är ju nästan omöjligt utan pengar, men det är ju sagt att produktionen ska ge läromedel för samtliga språkvarieteter. Vi har under året använt externa medel och vi försöker hitta externa medel för att kunna utveckla läromdeel. För det behövs expertiskunnande inom området.

Jörgen Heikki/Johnny Skoglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".