Kommuner saknar information om ny språklag

Kommuner saknar information om nya språklagen. Flera av de nya förvaltningskommunerna för samiska saknar information om den nya språklagen. Hemsidorna nämner inte lagen med ett ord - och i telefonväxeln är kunskaperna närmast obefintliga.

Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft som innebär att samiska blir offentligt språk i sjutton kommuner i norra Sverige.

Det innebär bland annat att medborgare har rätt att kräva både samisk barnomsorg och äldreomsorg.

Men trots att lagen föreskriver att myndigheterna även ska informera om vilka rättigheter lagen innebär, så är informationen om den nya lagen bristfällig på kommunernas hemsidor.

Anna-Sara Stenvall i Funäsdalen hoppas få samisk barnomsorg för sitt yngsta barn - men har endast hört om den nya lagen via media.

- Vi har egentligen inte fått veta någonting. Det har varit tyst sedan tidningarna skrev när lagen började gälla, säger Anna-Sara Stenvall.

Kommunerna Älvdalen, Härjedalen, Åre, Strömsund och Sorsele har överhuvudtaget ingen information om den nya lagen.

Bristfällig hjälp också i telefonväxeln

Inte heller i kommunens telefonväxlar finns hjälp att hämta. Flera av telefonisterna har inte hört talas om lagen och Sameradion kopplas runt till tjänstemän som inte svarar när vi ringer runt till de fem kommunerna.

Anna-Sara Stenvall hoppas att att den nya lagen framförallt ska hjälpa barnen att återerövra språket - och hon hoppas att Härjedalens kommun agerar snarast.

- Jag skulle önska att de drog igång fort och anställer en samisktalande lärare i barnomsorgen, säger Anna-Sara Stenvall.

Sameradion har sökt Härjedalens kommunalråd Gottfrid Jonsson för en kommentar, utan att lyckas. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Gunnel Weinz vill inte ge någon intervju, men hon säger att kommunen just nu annonserar efter samisktalande personal till förskolan i Funäsdalen.

Jörgen Heikki

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: