Samebyar vill ha ersättning för samråd

Samebyarna vill ha ersättning för det arbete dom lägger ner på samråd vid vindkraftsbyggnationer. Samråden tar mycket tid och kräver mycket av samebyarna, säger Anders Persson från Gällivare skoggsameby.

- I dag är det så och samebyarna knäar för det här, det är inte bara den enskilde exploatörens specifika projekt som vi håller på med, utan som helhet är det väldigt mycket jobb.

Frågan om ersättning till samebyarna för samråd diskuterades på ett vindkraftsseminarium i Umeå. Flera samebyföreträdare förklarade att de lägger ner flera hundratals timmar per år på samrådsmöten med många olika markanvändare så som skogsbruk och gruvbrytning - och nu också vindkraft.

Markexploatörer ska samråda med berörda enligt lag

Enligt lagen är markexploatörer skyldiga att samråda med berörda parter när de planerar sin markanvändning - så även för vindkraftsbolagen som måste samråda med exempelvis rennäringen när de planerar sina vindkraftsparker.

Samebyföreträdare på seminariet pekade på att det inte är samebyarna som vill ha in vindkraftsbolagen på markerna och därför ska de inte heller behöva lägga ut så mycket pengar på samråden.

Företaget Svevind betalar inga ersättningar för samrådet.

Kristina Falk från Svevind har förståelse för samebyarna men är tveksam till att företagen ska tvingas betala ersättning. Istället menar hon att det kanske skulle vara en fråga för staten.

- Kanske ska det här lösas på en högre nivå, kanske kan det finnas möjlighet för en statlig ersättning. För det kräver ju mycket tid.

Men Fredrik Sander från företaget Telecon AB tycker att företagen mycket väl ska kunna ersätta samebyarna.

- Genom att betala någon form av ersättning för den tid och det engagemang som samebyarna lägger ner så är det rimligt att man skapar förutsättning för att samråden ska kunna hållas.

Skulle ert företag kunna göra på det sättet?

- Absolut.

Thomas Sarri

thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: