Mikkel Isak Eira, president samiska fotbollsförbundet. Foto: Åse Pulk, NRK Sámi Radio.
NY FOTBOLLSSTYRELSE

Total norsk dominans

Det blir en total dominans av samer från norsk sida i den nya styrelsen för Samiska fotbollsförbundet.
Vid helgens fotbollsting i Kautokeino valdes en styrelse där alla fem ledamöterna är från Norge, varav fyra är från Kautokeino.

Mikkel Isak Eira fick nytt förtroende som president - trots att valberedningen hade föreslagit Håkan Kuorak från Jokkmokk som president.

Nu fick Kuorak inte ens plats i styrelsen.

Hela den nya valberedningen kommer att bestå av ledamöter från Kautokeino.

Valberedningens avgående ordförande Per-Erik Kuoljok från Porjus var mycket besviken efter mötet och han säger till Sameradion i Norge att det är oacceptabelt att hela den samiska fotbollsmakten koncentreraras till Norge och Kautokeino.

Även från norsk sida kommer kritik mot styrelsens sammansättning. Laila Somby Sandvik fruktar att endast de norsk-samiska fotbollsintressena tas till vara.

- De borde ha satt samman en styrelse från hela Sápmi. Nu ska man bara jobba för samisk fotboll på norsk sida, säger Sandvik.

Men den nyvalde presidenten Mikkel-Isak Eira förstår inte kritiken och avvisar Sandviks påståenden.

- Det är bara skitsnack och en ogrundad rädsla. Det är ett demokratiskt val och Kuorak har själv valt att dra sig tillbaka och det kan inte den nya styrelsen göra något åt. Det är synd, men inte vårt ansvar, säger Eira.

Nya styrelsen

Mikkel Isak Eira, Kautokeino, president.
Gina Utsi, Kautokeino, vice president.
Ledamöter:
Svein Ole-Sandvik, Kautokeino.
Inger Marie Gaup Eira, Kautokeino.
Leif Aksel Renfjell, Hemnesberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista