Många fördelar med att vara flerspråkig

Att växa upp med flera språk har många fördelar, det gynnar kreativiteten, ökar den språkliga medvetenheten och har också positiva sociala effekter. Det menar Lena Huss, språkforskare vid Uppsala universitet.

- Det har visat sig genom undersökningar att det är en stor fördel för barnen, en gåva och en fördel i livet.

Ett språkseminarium, hölls på torsdagen i Tärnaby. Temat var bevaring och revitalisering av språk, Kaisa Syrjanen-Shaal språklagen och vilka skyldigheter myndigheter har för minoriterer.

Jane Juuso föreläste om Isak Saba center och metoder för språkundervisning och Lena Huss föreläste om fördelarna med flerspråkighet.

- Det hjälper barnen både socialt och ute i samhället. De kan få ett lite vidare perspektiv, säger Lena Huss.

Hon anser vidare att det är en absolut fördel att lära sig flera språk och att det bara är i Europa och Norden som man har ansett det vara en nackdel. Hon säger att det är ett hisoriskt arv.

- Det är ett arv från nationalismens tid framfor allt, det har varit viktigt att visa att det finns en stark stat, med en gemensam kultu och ett gemensamt spårk. Det är så man håller landet sammans. Det har visat sig att det är sådant som kan splittra folk, när man känner att ens kultur och identitet inte anses vara svenskt.

- Därför är det viktigt att staten signalerar att minoriteters kulturer, som till exempel samekulturen är viktig för hela Sverige. Att det är en del av det nationella kulturarvet, som bör främjas och utvecklas för att leva vidare.

Johnny Skoglund

johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista