Sametingets styrelseordförande Sara Larsson. Foto: Kristina Nutti/SR Sameradion
Skellefteå

Budgeten viktig i plenum

Budgeten för de kommande åren och initiativ till ny samepolitik är frågor som kommer att debatteras av plenum i Skellefteå. Det är vad både sittande styrelse, men även oppositionspolitikerna tror.

Anders Kråik, ordförande för partiet Samerna vill gärna se att det finns pengar till de olika politiska förslagen från styrelsen.

- Det är många viktiga frågor, men styrdokumentet, budgeten, är helt klart, viktigaste. Den ska ändå ligga till grund för reformer. Anslag som är viktiga för rennäringen, den folkvalda delen och kansliet. Hur man prioriterar. Så budgeten är nog den allra viktigaste frågan. För är det inte tillräckligt med anslag, även om man har jättegoda ideer så faller ideérna på pengabrist, säger Anders Kråik.

Sara Larsson, sametingets styrelseordförande vill att man ägnar tid till att diskutera budgeten, men även till att fokusera på frågan om en ny samepolitik

- Jag hoppas att viktigaste frågan blir "Initiativ till en ny samepolitik", så vi kommer igång och får en process med att ta fram ett förslag till hur vi ska förvalta naturresurserna i Sápmi. Sedan så hoppas jag också att vi får till ett budgetunderlag för de tre kommande åren, och vad vi vill satsa på. Till exempel förstärka den folkvalda delen.

Tror du att styrelsens får backa på förslaget till budget?

- Nej, det tror jag inte. Men däremot så har ju plenum en väldigt svår uppgift när det gäller att komma till en lösning när det gäller medel till betessituationen, utfodring. Där har vi idag ingen lösning som någon av plenumsledamöterna tycker är bra. Men jag tror ändå att styrelsens förslag är den bästa.

Och förslaget är?

- Det är att fortsätta att ligga på regeringen att vi behöver få ett särskilt anslag för betesutfodringen.

Kristina Nutti

kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista