1 av 5
Per-Mikael Utsi, guovssonásti Foto: Kristina Nutti
2 av 5
Helena Dådring utgår fortfarande från att Karin Vannar sitter kvar i styrelsen.
3 av 5
Ingrid Inga, partiledare Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri.
4 av 5
Lars Jonas Johansson, Samerna. Foto: Thomas Sarri.
5 av 5
Sara Larsson chockad efter Guovssonástis avhopp. Foto: Thomas Sarri.
Sametinget

Guovssonásti hoppar av styrelsen

Sametingets första plenum får i år fick en dramatisk start. I talarstolen deklarerade Guovssonástis Per-Mikael Utsi att de hoppar av styrelsearbetet. "Det skulle vara en proportionellt vald styrelse. Men två av partierna ville inte ingå. Därför hoppar vi av", säger Utsi. "Det här kom som en överraskning" sa Ingrid Inga, Samelandspartiet i talarstolen direkt efteråt.

Nu ska nya förhandlingar starta mellan partierna. Sara Larsson sametingets styrelseordförande kan i och med detta vara tvungen att avgå.

Sara Larsson i chock
- Jag tänker sitta kvar som styrelseordförande, säger Sara Larsson, som beskrivs vara i chocktillstånd.
- Oansvarigt att inte alla vill ingå i en proportionellt vald styrelse, säger hon.

Samelandspartiet är ett av de två partier som står utanför styrelsen. Partiledaren Ingrid Inga vill inte låta sig intervjuas på band av Sameradion. Men hon säger att hon inte vet vad som kommer att hända och tillägger att den senaste händelseutvecklingen inte berör eller har något med Samelandspartiet att göra.


Efter förra plenum, då styrelsen valdes, var Guovssonásti kritiska till att de stora partierna Samerna och Samelandspartiet inte ville ingå i en styrelse som var proportionellt vald. Det vill säga att alla satt med i styrelsen. De större partierna med mer makt än de små. Men Samerna och Samelandspartiet sade nej.  

- Nu vet jag inte vad som händer. Allt är möjligt. Till och med att det blir en ny styrelse, säger Per-Mikael Utsi. 

Lars-Jonas Johansson från partiet Samerna är kritisk mot Guovssonástis agerande.

 – Jag tycker det är ett svaghetstecken från Guovssonásti, man tar inte det ansvar man har gått in för att ta, säger Johansson.

Inger Baer Omma från Guovssonásti menar dock inte att partiet inte tar ansvar. Omma menar att man satte sig i styrelsen under förutsättning att få gehör i näringsfrågorna. Men då man inte fått det så fanns det inga andra alternativ, enligt Inger Baer Omma.

Guovssonásti har ju näringsfrågor, särskilt rennäringen som en av huvudfrågorna i sin politik och nu har partiet suttit i samma styrelse som Jakt- och Fiskesamerna som inte har samma syn på rennäringen. Det verkar alltmer uppenbart att det skurit sig mellan dessa två partier i styrelsen och att styrelseordförande Sara Larsson inte lyckats ena dem. 

Efter ajournering så har plenum återupptagits enligt dagordningen och frågan om vad som ska hända med styrelsen hänger fotfarande i luften.

Skogssamerna tar avhoppet med ro och Helena Dådring, styrelseledamot säger att samarbetet med Guovssonástis, Karin Vannar har fungerat bra. Och vilka konsekvenser avhoppet medför kan inte Dådring svara på.
 - Vi har gjort en analys av nuläget. Dagen får väl visa vad det blir. Vi har vårat samarbete med Min Geaidnu och LPSS. Vi förutsätter att Karin sitter kvar i styrelsen, säger HelenaDådring, skogssamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista