Snart kan denna syn ses även i Östersund.
Östersund

Samisk förskola snart i Östersund

En samisk förskola i Östersund håller nu på att ta form. Kommunen har budgeterat för en start till sommaren - och detaljerna förbereds just nu av politikerna i barn- och utbildningsnämnden som har möte under onsdagen.

Östersund är en av 14 nya kommuner som sedan årsskiftet omfattas av den samiska språklagen, som bland annat innebär att kommunerna är skyldiga att ordna med samisk barnomsorg.

Östersunds kommun får drygt en miljon kronor extra per år från staten för att kunan leva upp till lagen och kommunen har därför beslutat att avsätta 300 000 kronor för samisk barnomsorg.

I Östersund finns i dag tre barn som står i kö för samisk barnomsorg, men potentialen är mångdubbelt större.

Förskolan Mosippan pekas i dag ut som den som närmast ligger till hands för en samisk förskola och avsikten är att starta i augusti.

- Det är väldigt intressant för barnen, både för språket och identiteten, säger Sylvia Simma, mor till två barn i förskoleåldern.

Varför är det så viktigt?

- Jag har själv gått i sameskola och har sett vad det betyder. Att som litet barn få vara med andra barn och bygga upp en identitet.

En knäckfråga är att hitta samisktalande personal - och i Östersund talas dessutom flera av de samiska språkvaritéerna.

Sylvia Simma hoppas att hennes barn får möjlighet till undervisning i nordsamiska.

- För mig är det jätteviktigt. Hoppas de kan fixa både nordsamiska och sydsamiska, säger Sylvia Simma.

Thomas Sarri/Jörgen Heikki

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista