1 av 3
Demonstration mot reglerna för utbetalning av rovdjurspengar. Foto: Kristina Nutti
2 av 3
Anders Kråik i samtal med demonstranterna. Foto: Kristina Nutti
3 av 3
Stefan Mikaelsson, sametingets ordförande. Foto: Kristina Nutti
Skellefteå

Demonstranter intog plenisalen

En demonstration vid Sametingets förhandlingar i Skellefteå fick Sametingets ordförande att abrupt avbryta plenumsförhandlingar, och kalla på vakter för att avhysa de "störande elementen".

Fyra personer tillhörande Ruvhten sijte klev in i plenumssalen, bärandes på plakat där de krävde bland annat ändring av utbetalning av rovdjursersättningar. Mattias Kant var en av de fyra.

- Vi vill att rovdjursersättning som betalas ut, ska göras direkt till renägaren. Inte till samebyarna. Ja det vill vi ha en ändring på, säger Mattias Kant.

"Utbetala rovdjursersättningen direkt till renägaren". "Jag är trött på att föda andra med min rovdjursersättning" var några av demonstranternas paroller. Med nuvarande regelverk så betalas ersättningar till samebyarna, som sedan fördelas till enskilda renägare. I Ruvhten sijte har en del renägare inte fått utbetalt av samebyn rovdjursersättning.

Och Stefan Mikaelsson kan förstå demonstranternas frustration. Men att demonstrera mot det, inne i plenisalen, är att gå över gränsen för demokratins spelregler, menar Mikaelsson.

- Jag förstår att människor har känslor, att de är upprörda och vill agera och komma till sametinget och visa sina frustrationer. Och det tycker jag är lämpligt, men inte på det sätt man nu valde att göra. Vi var tvungna att avbryta plenum, säger Stefan Mikaelsson.

Du använde orden "störande element"?

- Ja, de var ju störande för sametingsledamöterna. Jag var tvungen att avbryta en politiker som fått ordet, och det är ovanligt och störande, säger Stefan Mikaelsson.

- Ja, det kan ju hända att det är störande, men det är en viktig fråga och det är väl bara på ett sådant här ställe som man kan få fram sin åsikt, säger Mattias Kant.

Kristina Nutti

kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".