Sametingets styrelse vill lägga ner språkkampanjrådet

Sametingets styrelse vill lägga ner språkkampanjrådet som tillsattes 2007. Istället vill styrelsen tillsätta en politisk språkkommitte med fem ledamöter.

Kommittens jobb blir att föreslå mål för det samiska språkarbetet och se över sametingets handlingsprogram för en offensiv språkpolitik.

Men både samelandspartiet och partiet samerna är kritiska mot att kampanjrådet ska läggas ner och frågan ska diskuteras på plenum i Skellefteå den här veckan.

Språkkampanjrådet som funnits i tre år tillsattes som en del i sametingets språkpolitisk handingsplan. Kampanjrådet har haft till uppgift att på olika sätt stärka samiskan och jobba för att fler ska lära sig och använda det samiska språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: