Härjedalen

Forskningsprojekt får 130 000 istället för 1.5 mkr

Gaaltije sökte om 1 500 000 av Samefonden för ett större arkivforskningsprojekt i Härjedalen, men får isället 130 000. Bror Saitton, ordförande samefondstyrelsen, säger att de redan har fått 300 000 på en ansökan om de berörda samebyarna.

Samefonden har tidigare delat ut 300 000 på en ansökan om de berörda samebyarna, som inte är uttagna, berättar Saitton.

Renskötaren Edvin Rehnsberg är förslagen som projektledare för projektet. Han är inte nöjd med 130 000 kr och misstänker att det finns krafter på Sametinget som tycker att Härjedalen redan har fått nog med pengar.

Meningen med arkivforskningsprojektet är att gå igenom de arkiv som finns och försöka hitta bevis för renbete i Härjedalen. Den höga summan man sökt om förklarar Edvin Rehnsberg med att det skulle krävas flera experter och jurister till projektet.

Frida Fernqvist

frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: